Čerstvé bylinky visí na šňůře

10 bylinek, které pomohou zvýšit chuť k jídlu

Trápí vás ztráta chuti k jídlu? Hledejte pomoc v přírodě. Máme pro vás tipy na deset různých bylinek, které pomáhají na nechutenství. Tyto bylinky na podporu chuti k jídlu využijete při každodenním vařením nebo i pro přípravu čaje. Běžně je zakoupíte jako koření v obchodě s potravinami, případně v lékárně. Mnohé z nich si můžete také vypěstovat ve své zahrádce.

Bazalka pravá

Bazalka pravá je léčivá bylinka, s níž se běžně setkáte ve středomořské kuchyni a možná ji i vy sami hojně používáte při vaření. Bazalku doporučujeme na žaludeční potíže způsobené užíváním léků. Podporuje žaludeční činnost a pomáhá při žaludečních křečích. Polévkovou lžíci sušených lístků bazalky vařte 10 minut ve čtvrtlitru horké vody a poté nechte dalších 15 minut louhovat.

Máta peprná

Máta je v souvislosti se žaludečními problémy často zmiňovanou bylinkou. Pomáhá uvolňovat křeče a odstraňovat žaludeční neurózu. Podporuje sekreci žaludečních šťáv, uklidňuje pálení žáhy a zmírňuje nadýmání. Na přípravu čaje doporučujeme smíchat mátu peprnou s dalšími bylinkami. Případně můžete zakoupit již namíchaný mátový čaj.

Meduňka lékařská

Mnoho lidí zná meduňku jako bylinku na nespavost. Pomáhá však i na žaludeční potíže. Uvolňuje křeče, tiší žaludeční sliznici a je vhodná na žaludeční neurózy. Protože na rozdíl od jiných žaludečních bylin není hořká, doporučuje se i na nechutenství a nevolnosti. Často se používá také na podrážděný žaludek.

Pampeliška lékařská

Odvar na nechutenství se připravuje též ze sušeného kořenu smetánky lékařské, který pozitivně ovlivňuje tvorbu žaludečních kyselin. Zároveň zlepšuje vylučování a tvorbu žluči a doporučuje se i na běžné žaludeční nevolnosti.

Zázvor pravý

Čerstvý zázvor zakoupíte běžně v obchodech. Spousta lidí si z něj připravuje čaj při chřipce a nachlazení. Věděli jste ale, že plátky čerstvého zázvoru smíchané s citronem jsou skvělým řešením na žaludeční nevolnosti? Dejte si pouze pozor při žaludečních a dvanácterníkových vředech a vyhnout byste se mu měli též v těhotenství nebo při kojení.

Kopr vonný

Kopr si během léta vypěstujete i na své zahrádce. Dnes se jedná o nedoceněnou bylinku, využívanou spíše jako koření. Dokáže však povzbudit žaludeční činnost, zvýšit chuť jídlu, tlumit křeče nebo zklidnit rozbouřený žaludek. Kopr se doporučuje i jako prevence před nevolností z cestování autem.

Kmín kořenný

Kmín je jedním z nejvyužívanějších koření české kuchyně. Jeho semínka obsahují silice uvolňující žaludeční a střevní křeče. I proto se kmínový čaj doporučuje například při nadýmání. Obecně je dobré přidávat kmín do těžkých jídel, protože usnadňuje jejich trávení.

Majoránka zahradní

Majoránku vyžijete nejen při přípravě bramborové polévky, ale třeba i na žaludeční čaj. Využít lze čerstvou nebo sušenou majoránku – té budete potřebovat dvě lžičky, které zalijete čtvrtlitrem vroucí vody a necháte 15 minut louhovat. Čaj je účinný na žaludeční křeče a nadýmání. Také podporuje chuť k jídlu a tvorbu žaludečních šťáv.

Dobromysl obecná

Dobromysl obecná je jako koření známá spíše pod názvem oregano. Vzhledem se podobá majoránce (patří do stejného rodu bylin), chutí se však liší. Tato středomořská bylinka má vynikající účinky na žaludek, protože upravuje jeho činnost a zlepšuje vylučování žluči. Využívá se též jako bylinka na podporu chutě k jídlu a pro lepší trávení.

Heřmánek pravý

Dobrým pomocníkem na překyselený žaludek je heřmánek pravý. Tato bylinka je všestranná a využijete ji například i při nachlazení. Směs na heřmánkový čaj tak běžně zakoupíte v lékárně. Jednu polévkovou lžíci heřmánku stačí zalít čtvrtlitrem vroucí vody a nechat 15 minut louhovat.

Zdroj: Bylinkopedie.cz