Chalva řecká s mandlemi

Chalva

Chalva neboli také halva je tradiční orientální pochoutka, která se však ještě před druhou světovou válkou běžně vyráběla i v Československu a prodávala se třeba na poutích nebo na jarmarcích. Pak na několik let zájem opadl a dnes je opět k dostání, i když není tak běžná. Narazíte na ni nejčastěji v prodejnách se zdravou výživou, v obdobně zaměřených internetových obchodech a také v některých supermarketech.

Co to je chalva

Chalva je cukrovinka ze semínek, na níž si můžete pochutnat v několika oblíbených variacích. Protože semínka spolu s ořechy patří mezi nejvydatnější potraviny, bohaté zejména na kvalitní rostlinné tuky, můžeme chalvu označit za energetickou bombu. Ve 100 gramech obsahuje 12 gramů bílkovin, 56 gramů sacharidů a 28 gramů tuku. Poslouží tedy jako opravdu vydatná svačinka, jelikož udávaná energetická hodnota je celých 2667 kJ.

Chalva se nejčastěji prodává jako tyčinka, takže 100 gramů si najednou pravděpodobně nedáte. Častější je poloviční nebo čtvrtinová porce, která vydá za jednu průměrnou svačinu. Pokud usilujete o přibírání, lze tuto zdravou pochoutku jen doporučit. Zvolit můžete kupovanou nebo si ji sami vyrobit doma.

Chalva je také zdrojem vlákniny, mnoha vitamínů a minerálů. Konkrétní složení je však závislé na tom, z jakých semínek je připravena.

Slunečnicová nebo sezamová chalva?

Jak se dělá chalva? Tradičně se vyrábí ze sezamu. Sezamová semínka se rozemelou na pastu tahini a smíchají se s medem. Vznikne lepivá hmota. Ta se může dochutit ještě třeba vanilkou, čokoládou, kakaem nebo sušeným mlékem. Populární jsou také různé orientální esence, jako třeba růžová nebo pomerančová.

Kromě sezamových semínek lze použít také slunečnicová semínka nebo ořechy. Záleží už pak na zemi, kde chalvu ochutnáte (zatímco sezam je typický třeba pro Řecko, tak semena slunečnice se využívají v Rusku).

Recept na výbornou domácí chalvu

Základní recept na výrobu sezamové chalvy zahrnuje 1 šálek sezamových semínek a 3 lžíce medu. Ulehčit si můžete tak, že místo sezamových semínek použijete přímo sezamovou pastu. Jinak je nutné semínka nasucho opražit na pánvi až do světlehnědého zbarvení, nechat vychladnout a trpělivě rozemlít.

Následně je smícháte s medem a vypracujete v husté těsto. To poté ochutíte třeba různými druhy ořechů či sušeného ovoce. Můžete přidat i zmíněné kakao či vanilku. Chalvu nijak nepečete, pouze ji necháte ztuhnout v lednici do druhého dne a poté nakrájíte na menší tyčinky.