Energeticky vydatné jídlo

Chutně proti únavě

Aby naše tělo správně pracovalo, potřebuje dostatek energie. A když vám tato energie schází, můžete se cítit až extrémně unavení. Rovnice, v níž by měl energetický příjem pokrýt výdej organismu, platí i v případě únavy. Jestliže máte hodně náročnou práci, studujete nebo se aktivně věnujete nějakému sportu a k tomu málo jíte nebo máte špatnou skladbu potravin, tak určitě nebudete mít energie na rozdávání.

Co pomáhá proti únavě?

Nadměrná únava se často pojí s nedostatkem vitamínů a minerálů. Ty doplníte jednak různými multivitamínovými a minerálními preparáty, tak samozřejmě i z potravin, ve kterých se nacházejí v přirozené a snáze vstřebatelné formě.

Svému organismu rovněž dopřejte odpočinek v podobě spánku či relaxace během dne. Doma dostatečně větrejte, sportujte, choďte do přírody nebo se věnujte své zahrádce. Všechny tyto aktivity jsou jenom ku prospěchu.

Pohlídejte si složení jídelníčku

Energii vám dodají už základní potraviny, které obsahují řadu vitamínů, minerálů či stopových prvků. Proti únavě nejlépe působí vitamíny skupiny B, vitamín C, železo či hořčík. Zároveň je důležité dbát na dostatek sacharidů ve stravě, protože jsou zdrojem okamžité energie. Strava by též měla být bohatá na kvalitní nenasycené mastné kyseliny nebo na antioxidanty.

Nemusíte se nutit jíst potraviny, které vám nechutnají. Zdravá strava je pestrá a vybere si v ní úplně každý. Omezte pouze konzumaci bílého pečiva, těstovin, smažených pokrmů a všech potravin s vysokým množstvím přidaného cukru. Ve svém jídelníčku můžete tyto potraviny zdravě a chutně nahradit takovými, které vás zasytí na delší dobu a vy budete mít energie na rozdávání.

Spolehlivě vás nakopne vyvážená strava (ovoce, zelenina, ořechy)

Z ovoce jsou nejlepším zdrojem energie banány, jablka nebo jahody. Banány a jablka jsou bohaté na sacharidy a vlákninu. Obsahují také důležité vitamíny, minerály nebo antioxidanty zpomalující trávení sacharidů a zasluhující se o postupné uvolňování energie.

V jedné misce jahod přijmete až 150 % doporučené denní dávky vitamínu C. V současnosti opěvovanou superpotravinou jsou výživné plody goji (kustovnice čínské). I provedené studie potvrzují, že pravidelná konzumace kustovnice snižuje pocity únavy.

Ze zeleniny se vyplatí vyzkoušet listovou zeleninu (například špenát či kapustu), protože obsahuje dostatek vápníku, hořčíku, draslíku, kyseliny listové, železa a také vybraných vitamínů. Za zmínku stojí rovněž červená řepa nebo sladké brambory s vysokým obsahem manganu, vitamínu A nebo vlákniny.

Perfektním zdrojem energie, která se uvolňuje postupně, jsou různé druhy ořechů a semínek, hořká čokoláda, luštěniny, hnědá rýže a další celozrnné potraviny, bohaté na minerály, vitamíny a vlákninu. Nezapomínejte ani na pravidelnou konzumaci vajíček nebo ryb, protože právě ty jsou ideálním zdrojem nenasycených mastných kyselin.