Čokoláda patří mezi oblíbené sladkosti, a pokud chcete přibrat na váze, určitě byste si ji neměli odpírat. Ba naopak, čokoláda má spoustu pozitivních účinků na náš organismus a vy si ji tak bez výčitek můžete dopřávat téměř denně. Že nevěříte? Přečtěte si, jaké jsou její přínosy a kolik energie vám dodá jedna její tabulka.
Preferujete hořkou, mléčnou nebo bílou čokoládu?
Čokoláda není jenom jedna. Máte rádi hořkou, mléčnou, oříškovou, nugátovou nebo třeba bílou čokoládu? Všechny kvalitní čokolády by měly mít vyvážený obsah tuků a cukrů. Když si tedy porovnáte kvalitní a nekvalitní čokoládu, zjistíte, že ta horší má i větší obsah cukru. Dále je kvalita čokolády přímo úměrná kvalitě použitých kakaových bobů. Lepší čokoláda je tedy obvykle i dražší.
Často se řeší také obsah kakaové sušiny. Ten by u hořké čokolády měl být nejméně 35 % a u mléčné alespoň 25 %. Hořké čokolády mají však zpravidla i větší podíl kakaové sušiny – třeba až 90 %, což se samozřejmě odráží i v jejich nahořklé chuti. Bílá čokoláda neobsahuje kakaovou sušinu, ale pouze kakaové máslo, mléko a cukr. Kakaového másla by měla mít 20 % a mléka přibližně 14 %.
Zapomeňte na nekvalitní náhražky
Místo čokolády dnes zakoupíte i různé náhražky, které však nejsou dobré ani zdravé. Nenesou název „čokoláda“, ale označují se jako „mléčná nebo kakaová pochoutka“. Místo kakaového másla obsahují levnější a ztužované palmové, kokosové či palmojádrové oleje. Tyto cukrovinky poznáte nejen podle složení, ale také podle mazlavé konzistence.
Pozitivní účinky čokolády
Čokoláda příznivě působí na krevní tlak, činnost srdce a cév. Dále zlepšuje prokrvení těla, snižuje srážlivost krve, povzbuzuje činnost mozku a zlepšuje pozornost. Zmírňuje pocity úzkosti a příznivě působí na celkovou psychiku. Kromě antioxidantů, chránících organismus před volnými radikály, obsahuje též hořčík, fosfor, draslík, měď, železo, vápník nebo fluor.
Jako mýtus se dnes traduje, že čokoláda způsobuje vyšší kazivost zubů. Jak ale z provedených studií vyplývá, nemá na kvalitu našeho chrupu velký negativní vliv. Ačkoliv obsahuje cukr, který přispívá ke vzniku zubního plaku a kamene, naleznete v ní také fluor, který spolu s kakaovým máslem chrání před nepřátelskými bakteriemi.
Kolik dodá čokoláda energie?
Protože je čokoláda tvořená především tukem a cukrem, obsahuje spoustu energie, kterou náš organismus buď hned spotřebuje, nebo ji uloží do zásoby. Ve 100 gramové tabulce kvalitní hořké čokolády se ukrývá 2080 kJ, mléčná v tomto množství obsahuje 2160 kJ a bílá 2260 kJ. Jestliže denně sníte tabulku čokolády, zahráváte si s trávícími obtížemi. Pokud si však malým kouskem každodenně zpestříte jídelníček, rozhodně uděláte dobrý skutek pro své zdraví.