Granola v zapékací míse

Granola – výživná a chutná

Označení granola se vžilo pro zapečené müsli, které můžete zakoupit v obchodech nebo si ho doma sami připravit. Protože granola kromě ovesných vloček obsahuje také různé druhy ořechů, máslo či rostlinný olej, sušené ovoce, čokoládu i další pochutiny, můžeme ji zařadit mezi energetické bomby. Zároveň však jde o potravinu, která pro svůj vysoký obsah vlákniny, minerálů a dalších prospěšných látek, patří do zdravého jídelníčku.

Co je to granola

Granola je směs ovesných nebo jiných obilných vloček, ořechů, semínek a sušeného ovoce, obohacená o přidaný cukr (kromě běžného bílého cukru se do ní často dává cukr třtinový, med, javorový sirup nebo datlový sirup) a tuk (ve formě másla nebo zdravého rostlinného oleje).

Müsli se rozděluje na sypané a zapékané. V sypaném müsli jsou všechny zmíněné suroviny pouze smíchané dohromady, zapékané či pečené müsli (neboli granola) se připravuje v troubě, kde se vše spojí právě cukrem a tukem. Výsledkem je křupavá struktura, sladší chuť a také vyšší energetická hodnota.

Granola je prospěšná pro naše zdraví a je tedy jasnou součástí vyváženého jídelníčku, kdy si ji můžete dopřát jako rychlou snídani nebo energetickou svačinku. Díky ovesným vločkám, které se řadí mezi komplexní sacharidy, má vysoký obsah vlákniny. Dále obsahuje vitamíny skupiny B, A, C, E nebo K či minerály vápník, hořčík, fosfor a železo. Nechybí ani kvalitní nenasycené mastné kyseliny. Konkrétní zastoupení těchto látek závisí pouze na použitých ingrediencích.

Domácí granola snadno a rychle

Granolu seženete běžně v supermarketech i v prodejnách zdravé výživy. Pokud však máte nějaké specifické chuťové požadavky, není nic snazšího, než si ji připravit doma v troubě.

Na domácí čokoládovou granolu budete potřebovat: 300 g ovesných vloček, 100 g mandlí, 100 g lískových ořechů, 50 g slunečnicových semínek, 50 g dýňových semínek, 30 g plátků kokosu, 1 lžíci kakaa nebo čokoládových hoblin, 2 lžíce kokosového oleje, 2 lžíce medu a hrst sušeného ovoce.

Sušené ovoce spolu s ořechy nasekáte na menší kousky a smícháte s ovesnými vločkami, kakaovým práškem (čokoládové hobliny byste vmíchali až po upečení a vychladnutí) a nakonec přidáte i kokosový olej a med. Směs rozprostřete na plechu vyloženém pečícím papírem a zapékáte při teplotě 160 °C po dobu 30 minut. V polovině doby pečení granolu promícháte vařečkou a po celou dobu hlídáte, aby se vám nepřipálila. Nakonec necháte vychladnout a přendáte do dobře uzavíratelné dózy.

100 g granoly orientačně obsahuje: 1906 kJ (455 kcal)*, 18 g tuku, 62 g sacharidů, 7,2 g bílkovin a 8 g vlákniny. Granolu můžete jíst samotnou nebo ji smíchat s bílým jogurtem a čerstvým ovocem.

* Zdroj: BONAVITA