Koláž různých jídel na talířích

Nepoškozujte se obavami z jídla

Obavy z jídla škodí tělu většinou více než samotné (často údajně nezdravé) potraviny. Někdo má strach z nechtěného přibírání, jiný zase řeší složení. Nejde jen o konzervanty, ale také o plísně, cukr nebo minimální množství živin. V médiích se často probírají určité potraviny, které se dříve považovaly za zdravé, dnes na ně ale veřejnost má opačný názor. Jak se tedy správně stravovat? A jak se oprostit od zbytečných obav z jídla?

Nezdravá jídla jsou strašákem moderní doby

Žádné jídlo není samo o sobě nezdravé. Máte výčitky, když si dopřejete nějakou sladkost? Banán, který údajně obsahuje pesticidy nebo vajíčka s vysokým obsahem cholesterolu? Mnohem více než konzumaci samotné potraviny byste měli řešit její množství. V přiměřené míře totiž žádné potraviny nejsou nezdravé.

Vyvarujte se obou extrémů – váš jídelníček by neměly tvořit výhradně sladkosti a jídla z fast foodů, na druhou stranu je zase zbytečné jíst extrémně zdravě a vyhýbat se tomu, co může potenciálně ohrozit vaše zdraví, ačkoliv vám to chutná.

O zdravý životní styl a zdravé stravování má zájem stále více lidí. Na povrch se tak vynořují různé diety, které tvrdí, že vašemu tělu dají pouze to nejlepší. Jedna radí jíst pouze tuky a bílkoviny, druhá je založená na konzumaci ovoce a zeleniny. Někteří lidé považují za nezdravé maso, jiní zase mají strach z tepelně upravené stravy nebo třeba z mléčných výrobků.

Zdravé a nezdravé potraviny? Zajímejte se o jejich složení

Zajímejte se o složení potravin a snažte se omezit ty průmyslově zpracované s extrémně dlouhým seznamem ingrediencí na obalu. Při posuzování jednotlivých potravin ale používejte zdravý rozum a nejezte nic, co vám nechutná, jen proto, že to je zdravé.

Nevynechávejte určité potraviny z důvodu, že to některý moderní výživový směr doporučuje. Klíčem k pevnému zdraví a dobré kondici je vyvážený jídelníček. Jedinou výjimkou jsou lidé trpící potravinovou alergií, kteří v zájmu svého zdraví musí některé potraviny vyloučit.

Přestaňte prahnout po dokonalosti

Nezdravé potraviny a jejich konzumace je pro řadu lidí tabu, což i mnohdy vede k poruchám příjmu potravy. Nebojte se do jídelníčku zařadit potraviny, které máte rádi, byť nejsou stoprocentně zdravé. Díky nim budete totiž v mnohem lepší psychické pohodě.

Ačkoliv zdravý životní styl je z větší části o jídle, nikoliv o cvičení, tak i zde by měla být rovnováha. Nebuďte extrémně sebekritičtí a když už si dáte něco, co považujete za nezdravé jídlo, tak si ho užijte a netrapte se výčitkami svědomí.

Zdroj: Vím co jím