Víte, že některé potraviny mají prohřívací schopnosti? Patří k nim vybrané druhy koření, zelenina, maso a luštěniny. Potraviny, které zahřívají tělo zevnitř, mají příznivý vliv především na naši imunitu během zimních měsíců. Zvýšenou pozornost byste jim tak měli věnovat zejména za sychravého počasí.
Obsah článku:
Potraviny pro prohřátí organismu mohou být i studené
Možná jste měli dojem, že jídlo, které náš organismus prohřívá, musí být teplé. Tento dojem můžete získat například po snědení misky horké polévky nebo po vypití hrnku čaje s medem. Zahřívací potraviny však nejíme pouze proto, abychom unikli chladu nebo doplnili energii.
Tyto potraviny mají termogenní efekt. Po jejich konzumaci se metabolismus zrychlí až o 15 %. Kromě vybraných druhů koření sem patří zejména potraviny bohaté na bílkoviny, díky nimž naše tělo bude i rychleji spalovat.
Oblíbené koření
Jedním z nejznámějších zahřívacích koření je zázvor, který se dnes hojně využívá na přípravu čaje. Když nastrouhaný zázvor zalijete horkou vodou, dochutíte citronem a medem, účinek poznáte okamžitě. Z dalšího koření stojí za zmínku chilli, pepř, bazalka, oregano, rozmarýn nebo kurkuma. Toto koření doporučujeme během chladných měsíců běžně používat v kuchyni.
Cenné zdroje bílkovin
Nejvíce bílkovin obsahuje maso. Přes zimu si tedy dopřávejte maso i několikrát týdně. Nevyhýbejte se ani tučnějším rybám, které jsou zároveň cenným zdrojem nenasycených mastných kyselin. Zmínit bychom měli také náhražky masa, jako je třeba tofu nebo tempeh či luštěniny. Sýry a obecně mléčné výrobky sice obsahují bílkoviny, naše tělo však ochlazují.
Sezónní zelenina a ovoce
I když máte rádi exotické druhy ovoce a zeleniny, pokuste se je konzumovat minimálně. Dejte raději přednost sezónním druhům. Přes zimu nejvíce vitamínu C získáte z kysaného zelí nebo z křenu, což jsou typické české potraviny. Doporučit lze i konzumaci kořenové zeleniny, kapusty, špenátu, brambor nebo červené řepy.
Z ovoce by v zimním jídelníčku neměla chybět jablka a hrušky. Sáhnout můžete i po sušených plodech, které jsou skvělým zdrojem rychlé energie. Výjimku můžete udělat u citrusů. Ačkoliv náš organismus spíše ochlazují, jsou bohaté na vitamín C a jejich konzumace přijde vhod při boji s chřipkou a nachlazením.
Jídla, která zahřejí, do svého jídelníčku zařazujte postupně a opatrně, obzvlášť pokud na ně nejste zvyklí. Především osoby trpící vysokým krevním tlakem, se sklonem k bolesti hlavy či nervozitě, by si měli dát pozor.