Vláknina hraje v našem organismu velkou roli, neboť ovlivňuje celou řadu vnitřních pochodů. Proto byste měli dbát nejen na dostatečný příjem sacharidů, tuků a bílkovin, ale hlídat si také vlákninu, kterou přijmete jako součást vybraných sacharidů. Vláknina se dělí na rozpustnou a nerozpustnou. Doporučená denní dávka je individuální. Pohybuje se kolem 30 gramů.
Proč je pro naše tělo vláknina tak důležitá
Vláknina se řadí mezi nestravitelné polysacharidy a skládá se z celulózy a pektinu. Můžeme rozlišovat vlákninu rozpustnou a nerozpustnou.
Nerozpustná vláknina pomáhá se střevními potížemi, jelikož se stará o odvod škodlivin ze střev. Mechanicky čistí stěnu tlustého střeva, a tak snižuje například i riziko rakoviny. Zároveň je účinnou prevencí proti zácpě. Nerozpustná vláknina se nachází především v zelenině nebo v celozrnných obilovinách (v ovesných vločkách, celozrnné rýži, celozrnném pečivu atd.).
Neméně důležitá je pro naše tělo rozpustná vláknina, která se stará o pomalejší vstřebávání jednoduchých sacharidů a omezuje tak výkyvy hladiny krevního cukru. Díky vláknině se tedy budete cítit sytější. Rozpustná vláknina na naše střeva může působit také prebioticky a podporovat růst pozitivních bakteriích. Vláknina rovněž snižuje hladinu cholesterolu. Rozpustnou vlákninu nalezneme například v ovoci, v luštěninách nebo v bramborách.
Kolik vlákniny denně přijmout
Doporučená denní dávka vlákniny je stanovena v rozpětí od 25 do 35 gramů *. Vlákninu byste měli přijímat v průběhu celého dne. Jestliže nejste schopni její příjem pokrýt běžnou stravou, můžete sáhnout po některém potravinovém doplňku.
Výjimku představují pouze malé děti do 3 let, u nichž vláknina zpomaluje vstřebávání minerálních látek (příjem vlákniny se proto doporučuje zvyšovat spolu se zvyšujícím se věkem). Vaše tělo bude též špatně vstřebávat minerály při nadměrném přijmu vlákniny.
Problémem současné populace ale není nadbytek vlákniny ve stravě. Většinu lidí trápí spíše nedostatek. Pokud si začnete hlídat svůj jídelníček, na vlákninu se určitě zaměřte.
* Zdroj: Vím, co jím