Potraviny pro vyváženou stravu v kruhu

Základní živiny a vyvážený jídelníček

Říká se, že by správný jídelníček měl být „vyvážený“. Co přesně to ale znamená? Naše strava obsahuje tři základní druhy živin. Jde o sacharidy, tuky a bílkoviny. Všechny tři jsou pro nás velmi důležité, nenahraditelné a měly by být rovnoměrně zastoupeny v každodenní stravě. Spolu s nimi se do těla dostávají vitamíny, minerály, vláknina a další cenné látky, které náš organismus pro správné fungování potřebuje.

Sacharidy jako hlavní zdroj energie

Sacharidy naše tělo využívá jako zdroj energie. Ve stravě by měly být zastoupeny přibližně z 50 až 60 %. Záleží na vašem metabolismu a potřebách vašeho jídelníčku. Můžete s nimi flexibilně pohybovat a nastavit si tak optimální množství. Pro lidi v dietě jsou sacharidy velkým strašákem. Kdo chce přibrat, domnívá se zase, že klíčem k úspěchu je jíst jich velké množství. Váš příjem sacharidů však musí být vyvážený s ohledem na ostatní živiny.

V jakých potravinách se sacharidy nacházejí? Jsou na ně bohaté brambory, rýže, těstoviny, pečivo a další produkty z mouky. Nacházejí se ve všech obilovinách, tedy i třeba v oblíbených cereáliích nebo v ovesných vločkách. Na sacharidy je bohaté také ovoce a mnohé sladkosti, protože jejich zdrojem je i cukr. Ve stravě doporučujeme zaměřit se na komplexní zdroje sacharidů, ideálně ve formě celozrnných příloh, které díky vláknině tělo déle tráví.

Tuky pro pevné zdraví

Tuky se dělí na nenasycené a nasycené mastné kyseliny. První zmíněné nenasycené jsou pro naše tělo mnohem prospěšnější. Jedná se o omega-3 a omega-6 mastné kyseliny a jejich hlavním zdrojem jsou ořechy, semínka nebo ryby. Váš denní příjem tuků by se měl pohybovat kolem 30 % z jídelníčku.

Tuky potřebuje každé tělo, protože právě v nich se rozpouští mnohé vitamíny. Jsou také důležité pro správný růst a vývoj. Jestliže chcete přibrat, nemusíte se striktně vyhýbat ani živočišným tukům, nacházejícím se v mase či v mléčných výrobcích. Pozor si dejte pouze na trans-mastné kyseliny, které jsou částečně zodpovědné za nemoci jako infarkt, mozková mrtvice nebo cukrovka druhého typu. Na tyto nezdravé tuky jsou bohaté mnohé průmyslově zpracované sladkosti.

Bílkoviny pro budování svalové hmoty

Nesmíme zapomenout ani na bílkoviny. Ty v ideálním případě tvoří 10 až 20 % z celkového denního příjmu. Jejich příjem se vyplatí přizpůsobit životnímu stylu (například pokud aktivně sportujete, můžete si dovolit přijímat více bílkovin). Podílejí se na tvorbě svalů, tkání a podporují vytváření hormonů a enzymů. Jejich nedostatek se projeví nejen úbytkem svalů, ale třeba i zpomalením metabolismu nebo špatným hojením ran. Bílkoviny naleznete zejména v mase, vejcích, mléčných výrobcích nebo v luštěninách.

Zdroj: Vím co jím