Tvaroh v misce

Tvaroh – skvělý zdroj bílkovin

Mléčné výrobky výživoví specialisté doporučují pravidelně zařazovat do jídelníčku, a to i několikrát denně. Jestliže totiž netrpíte potravinovou intolerancí, která by vyžadovala vyřazení laktózy, okrádali byste se o výborný zdroj bílkovin. Vedle sýrů, jogurtů nebo mléka je tu i tvaroh. Co obsahuje a jak ho jíst?

Tvrdý nebo měkký tvaroh?

Tvaroh je na pultech obchodů k dostání v několika podobách. Zakoupíte ho jako měkký nebo tvrdý. Může být balený ve vaničce nebo v alobalu. Také může být polotučný, odtučněný nebo naopak tučný. Všechny druhy tvarohu mají jedno společné – obsahují hodně bílkovin. Jaký si vyberete? To už záleží na vašich chuťových preferencích a na dalším způsobu jeho zpracování.

Na 100 gramů tvrdého tvarohu připadá až 26,3 gramů bílkovin. Stejné množství tvrdého tvarohu obvykle obsahuje pouze kolem jednoho procenta tuku. V porovnání se sýry je tedy mnohem dietnější. Pro vysoký obsah proteinů se doporučuje nejen do diety, ale i všem, kdo usilují o nabírání svalové hmoty. Z cenných látek, které obsahuje, stojí za zmínku především vápník, sloužící jako prevence osteoporózy.

Zařaďte tvaroh do svého jídelníčku

Tvaroh si tak může dopřát jako svačinu i hlavní jídlo dne, pokud ho vhodně zkombinujete s dalšími potravinami. Kromě dostatku bílkovin je však nutné udržovat v jídelníčku také dostatek sacharidů a tuků – především nenasycených mastných kyselin, obsažených v ořeších, semenech, rybách a rostlinných olejích.

Tvaroh si můžete připravit nasladko – když ho dochutíte marmeládou, javorovým sirupem nebo třeba medem. Přidat můžete i ovoce nebo oříšky. Rovněž je výborný, když se osladí a smíchá třeba s jogurtem nebo s tučnější zakysanou smetanou. Vynikající je také do buchet, koláčů a dalších moučníků.

Tvaroh je rovněž báječným základem pro různé pomazánky, které můžete mazat na pečivo. Z hlavních jídel pak doporučujeme ochutnat třeba vařené brambory s tvrdým tvarohem nebo tvarohové ovocné knedlíky. Přidat ho však můžete i do francouzských brambor místo  uzeniny, do míchaných vajíček či do zeleninového salátu.

Zdroj: Vím co jím